Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare

Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare
Publicat: 25/09/2013, 12:22
Actualizat: 08/02/2016, 21:06

Bancherii necinstiți și traderii care folosesc informații confidențiale vor fi aspru pedepsiți, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internațional pentru sancționarea abuzurilor pe piața financiară, pe fondul temerilor că unele țări nu au prevederi suficient de stricte, informează Mediafax, citâdn Bloomberg.

Vinovații vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităților de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piața financiară.

„În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe piețele financiare. Potențialul câștigurilor financiare ilicite depășește cu mult riscurile și costurile de a fi prins. Această ecuație trebuie inversată”, a afirmat Wright într-un interviu.

Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, și a referințelor care stau la baza prețurilor pe piața petrolului și cea valutară.

Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări și instrumente derivate.

Uniunea Europeană a estimat că numai în 2010 manipularea dobânzilor și tranzacțiile bazate pe informații confidențiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe piețele de capital din regiune.

„Din punctul meu de vedere, cei care încalcă regulile și încearcă să obțină profituri incorect ar trebui să meargă într-un singur loc și acela este cel mai apropiat penitenciar”, a spus Wright.

Penalitățile în cazurile de abuz pe piață variază semnificativ de la o țară la alta, a arătat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.

„Campionul mondial de necontestat în aplicarea legii este SUA”, a spus Conac. El a arătat că în Statele Unite există voința clară de a trimite oamenii la închisoare pentru astfel de delicte, dar în alte țări situația este diferită, cum este Franța, unde din 1970 doar două persoane au fost încarcerate pentru abuzul pieței.

Unele autorități de reglementare, inclusiv Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie, au deja dreptul de a aplica amenzi de până la 20% din veniturile anuale ale unei companii, în funcție de gravitatea delictului. Nivelul este dublu față de amenda de 10% care poate fi impusă de autoritățile europene antitrust.

„Australia, Europa, Elveția, Statele Unite și Canada vor accepta în mod sigur noile reglementări propuse de International Organization of Securities Commisions. Cu alte țări vor avea loc discuții de la caz la caz”, a spus Conac.

Wright a arătat că organizația pe care o conduce, care reunește autorități de reglementare din peste 100 de state în scopul coordonării standardelor, va încerca să elimine posibilitatea ca cei care comit abuzuri să se stabilească în țări fără prevederi eficiente. El nu a menționat statele care au reglementări relaxate în domeniu.

Parlamentul European a aprobat în această lună reguli mai stricte în domeniul delictelor financiare. Măsurile majorează nivelul minim al sancțiunilor aflate la dispoziția autorităților, în urma avertismentelor din partea instituțiilor de reglementare ale UE, că unele state nu au pedepse suficiente.

Un număr de nouă state UE au amenzi maxime pentru manipularea pieței de până la 200.000 de euro, iar alte opt nu pot aplica pedepse cu închisoarea sau alte sancțiuni penale, potrivit unui raport al UE din 2011.

„Nu este vorba despre faptul că amenzile sunt prea mici ci de faptul că nu sunt coordonate”, a spus Simon Gleeson, jurist specializat în reglementări financiare la Clifford Chance. El a arătat că pentru o autoritate de reglementare 1 milion de dolari poate fi o sumă mare, iar pentru alta o sumă infimă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială